Kiezen tussen een elektrische haard en een warmtelamp voor je tuin

Breng je graag avonden door in je tuin met een drankje, maar wil je niet bibberen van de kou? Een buitenhaard biedt uitkomst! Je hebt de keuze uit verschillende typen haarden, zoals een houtkachel, pelletkachel of elektrische haard. Bij Tuinprimeur geven we de voorkeur aan een elektrische haard omdat deze milieuvriendelijker is en minder overlast veroorzaakt. Maar wat als je twijfelt tussen een elektrische haard en een warmtelamp? Hieronder vind je een vergelijking tussen de twee.

Waarom kiezen voor een elektrische Haard?

Een elektrische haard is ideaal als je vaak en langdurig buiten wil zitten. Deze haarden hebben meestal een vermogen tot 2000 Watt (2 kW) en bieden verschillende warmtestanden. Ze zijn duurder in aanschaf dan warmtelampen, maar bieden meerdere voordelen, zoals constante en langdurige verwarming.

De voordelen van een warmtelamp

Warmtelampen zijn een goedkopere optie in aanschaf en geschikt voor incidenteel gebruik. Ze hebben echter een hoger energieverbruik: tot wel 2,4 kWh. Dit maakt ze minder kostenefficiënt op de lange termijn. Toch kunnen warmtelampen een goede aanvulling zijn op andere warmtebronnen in je tuin.

Energieverbruik en kosten

Het energieverbruik is een belangrijk aspect bij het kiezen tussen een elektrische haard en een warmtelamp. In juli 2024 kostte elektriciteit ongeveer € 0,31 per kWh. Van deze elektriciteitsprijs gaan we hier even uit. Een elektrische haard met een verbruik van 2 kWh kost dan ongeveer € 0,62 per uur. Een warmtelamp, met een verbruik van 2,4 kWh, kost ongeveer € 0,74 per uur. Hoewel warmtelampen goedkoper zijn in aanschaf, betaal je op de lange termijn dus meer aan energiekosten.

Milieuvriendelijkheid

Of je nu een elektrische tuinhaard of een warmtelamp aanschaft, een kW stoot altijd evenveel CO2 uit. Maar een elektrische haard verbruikt (vaak) minder energie dan een warmtelamp. Als je vaak en lang buiten wilt zitten, is een elektrische haard dan ook de duurzamere en kostenefficiëntere keuze. Voor incidenteel gebruik of als aanvulling op een haard kan een warmtelamp voldoende zijn.

Waar kun je een elektrische haard kopen?

Wil je meer weten over elektrische haarden of ben je klaar om er een aan te schaffen? Bezoek de website van Kachels en haardenwinkel voor een uitgebreid assortiment aan hoogwaardige haarden. Kies voor een elektrische haard en geniet van een warme, gezellige tuin, ongeacht het seizoen.