Hoe kan jouw tuinhek bijdragen aan de natuur?

Als je een mooi huis heb in een prachtige omgeving omringt door de bossen en de natuur, dan wil je natuurlijk wel dat het hek wat je plaatst ook bijdraagt aan de natuur. Hierdoor kun je niet alleen de dieren die daar in de natuur leven helpen, maar ook de vegetatie. Hieronder vertellen we je hoe jouw tuinhek kan bijdragen aan de natuur.

Openingen

Als er altijd veel dieren door je tuin heen lopen zoals egeltjes of andere kleine dieren die zich over de grond voortbewegen, dan kan het handig zijn om onderin bij het tuinhek wat kleine openingen te laten. Zo kunnen de diertjes gewoon door jouw tuin heen bewegen zonder dat ze vast komen te zitten.

Barrière

Het kan ook juist dienen als een effectieve barrière. Je kunt er namelijk planten in hebben staan die normaal gezien opgegeten worden door dieren of andere planten. Door ze met een hek te omringen is de kans een stuk kleiner dat deze planten opgegeten zullen worden. Mocht je op zoek zijn naar een tuinhek, kijk dan eens bij de tuinhekken van Hekkenwereld, het Hekwerk van Hekkenwereld is van hoogwaardige kwaliteit voor een mooie prijs.

Bijvriendelijk

Je kunt je hek ook bijvriendelijk maken, de bijen zijn namelijk steeds meer in gevaar en aangezien ze ontzettend veel bijdragen aan het houden van een goed functionerend milieu, kan het geen kwaad om ze een handje te helpen. Je kunt bloemen en planten langs het hek zetten, zodat de andere dieren vanaf de grond er moeilijk bij kunnen, maar de bijen er wel makkelijk naar toe kunnen vliegen.

Nesten

Als je een speciaal ontwerp hek hebt, dan kan het hek ook nog eens bijdragen aan een goede veilige plek waar vooral vogels hun nestje op kunnen maken. Hierdoor zijn ze veiliger omdat ze een stuk van de grond afstaan, waardoor andere dieren er moeilijker bij kunnen.

Als je een mooi huisje in de natuur hebt, dan wil je ook wel een tuinhek die daaraan kan bijdragen. Zo kun je kiezen voor een hek met openingen aan de onderkant, zodat de dieren nog wel door je tuin heen kunnen, maar er ook weer makkelijk uit kunnen. Het kan dienen als barrière voor speciale planten. Je kan er bloemen of planten tegenaan zetten speciaal voor de bijen of een speciaal ontworpen hek waar vogeltjes hun nesten op kunnen maken.

Tips voor het stoken van hout

Of het nou openhaarden zijn of tuinkachels, hout stoken geeft een enorm gezellige sfeer. Vooral buiten is hout stoken fijn, omdat het een sterke warmte afgeeft dat je zelfs in de winter nog in de tuin kan zitten. Helaas zou het ongezond zijn voor de omgeving om hout te stoken. Er komen namelijk schadelijke stoffen vrij bij het houtstoken. Toch zijn er een aantal tips waarmee je gezonder kunt stoken.

De kwaliteit van het hout

Hout stoken is heel romantisch en het kan heerlijk ruiken. Met bijvoorbeeld een speksteen houtkachel van Blinqkachels breng je ook nog eens heel veel sfeer de woonkamer in. Des te meer reden dus om goed te weten wat je doet. Ten eerste is het belangrijk dat je enkel hout stookt dat droog en schoon is. Dit betekent dat hout minimaal twee jaar moet hebben gedroogd vanaf het moment dat het gehakt is. Ook moet je dus goed opletten dat je geen hout stookt dat is geverfd, gelakt, gelijmd of geïmpregneerd. Als je dit namelijk verbrand, komen er zware metalen in de lucht.

De juiste verbranding

De kwaliteit van hout is nog niet alles wat bepaalt of je gezond stookt, al is het wel erg belangrijk. Ook de manier van stoken draagt bij aan gezond stoken. Zo moet je er bijvoorbeeld op letten dat je een goede luchttoevoer hebt, wat betekent dat er voldoende zuurstof bij de vlam kan. Als je het vuur laat uitbranden, komen er minder schadelijke stoffen vrij dan wanneer je de zuurstoftoevoer verkleint. Daarbij is het belangrijk om één keer per jaar de schoorsteen te vegen. Vaker mag natuurlijk altijd. Ook de manier van aansteken draagt bij aan een goede verbranding van het hout. Steek het vuur bijvoorbeeld nooit aan met onnatuurlijke spullen als spiritus. Het is gevaarlijk en ongezond. Wel kun je bijvoorbeeld aanmaakblokjes gebruiken om het vuur aan te steken.

Check je verbranding

Als je je afvraagt of de verbranding van je hout goed is, kan je altijd naar de kleur van de vlam kijken. IS deze geel en is de rook licht en weinig, dan zit je goed. Wanneer de vlammen oranje zijn en de rook donker, dan is de verbranding niet goed. Zorg in dat geval voor meer zuurstof.